Sepsiszentgyörgy

Munkás utca 16

0267312919 / 0728114900

office@provitam.com

Kézdivásárhely

Béke utca 11

0267364967 / 0728114901

office@provitam.com

Kolozsvár

Cometei utca 38a

0264430175 / 0728114909

office@promedicalcenter.ro

Kovászna

1918 Decembrie 1 utca

0728114902

office@provitam.com

Blog

Koronaposzt 8

2020-10-20, kedd

Már nincs sok hátra, és a koronavírus páros lábbal ránk rúgja az ajtót, esetleg bemászik a kéményen lelkiismeretes Mikulás módjára, ma ugyanis a legkisebb, két éves fiam karanténba került (pozitív lett a bébiszitter koronavírus-tesztje). Még szerencse, hogy nem kellett neki elmagyarázzam a karantén fogalmát. Namármost, annyival vagyunk jobb helyzetben más karanténkötelezett személyek kontaktjainál, hogy minden kontaktot gyorsan le tudtunk szűrni, és ezt meg is ismételjük, ha valaki eltüsszenti magát. Eredetileg naponta akartam mindenkit letesztelni 1 hétig, ez ugye a vírus átlagos inkubációs ideje, de bevallom, elszaladt velem a ló, és egyből jobb belátásra tértem, amikor felnyomták az agyamig a mintavevő pálcikát. Nagy a tét, ha ugyanis megrokkan a tesztelési kapacitás nálunk, akár pár napra is, még a mostaninál is jobban fog emelkedni a felderítetlen pozitív esetek száma a megyében. Ma 30% fölött volt a pozitivitási arány a laboratóriumunkban, és 115 pozitív mintánk volt, ennek csaknem fele a megyéből, ez abszolút rekord nálunk a járvány kezdete óta. Így sajnos fel kellett hagyjak azzal a szokásommal, hogy a fertőzött pácienseink nagy részét értesítem.


A tesztelés akkor hatékony, ha a tesztelt személy a lehető legrövidebb időn belül megkapja az eredményt, és addig is elkülöníti magát. Sokan nem így csinálják, eljönnek mintavételre, aztán mennek a dolgukra, napközben ennek-annak akarva-akaratlanul továbbadják a vírust, aztán ha másnapra kiderül, hogy fertőzöttek, akkor vonulnak karanténba. A gond az, hogy nagyon le vannak terhelve a közegészségügyi hatóságok, és tudok olyan páciensről, akit mintavétel után 2-3 nappal értesítettek csak a pozitív teszteredményről. Ha addig az ilyen személy karanténban volt, akkor ez nem túl nagy gond, de nem mindig ez a helyzet.
Az esetszámok növekedésével megfigyeltük, hogy egyre több az olyan páciens, akinek csak úgy hemzsegnek a vírusok a mintájában. A megfertőződés után 5-7 nappal robbanásszerűen megnő a vírus mennyisége a fertőzött személy nyálkahártyáján, ez köztudott dolog, de minket is meglepett, hogy az utóbbi hónapban milyen sok valószínűsíthetően iszonyatosan fertőző személy jön tesztelésre – a pozitív eredmények között is jelentősen megnőtt a nagy vírusmennyiséggel rendelkező minták aránya. Rá is állítottam a kollégákat egy mélyebb adatelemzésre. Köztes tanulság addig is, hogy mindenki, aki tesztelésre jön, bármilyen célból, otthoni izolációban kellene kivárja a teszteredményt. És tessék helyesen viselni azt a fránya maszkot.


Kollégáimmal készítettünk egy interaktív statisztikát is a laborunk SARS-CoV-2 teszteléséről. Az oldal tartalma azonnal frissül, amint kiadunk egy-egy adag eredményt, így ha valaki igazán ráér, itt követheti a laborunk munkatempóját óráról órára (csak bírja tartani a tempót). Más laboratóriumok is igazán követhetnék a példánkat, a nagyobb transzparencia jegyében 🙂. A 7. koronaposztban említett aggasztó trend még aggasztóbb azóta, elég csak a pozitivitási arány változását nézni. Külön köszönet Módi István Hunornak a vizualizációban nyújtott segítségért!


Hamarosan a koronavírus antitest-tesztelésről fogok bővebben írni: mire jó, mire nem, és kinek érdemes ilyen tesztet kérnie. Nem, még mindig nem érdemes tünetek esetén megnyugodni egy negatív SARS-CoV-2 IgG vagy IgM antitest-teszt eredménytől, akár gyorsteszt, akár nem. Aki viszont átesett a betegségen, nem árt, ha megnézeti az IgG antitest-szintjét, hátha termelt annyi antitestet, hogy plazmaadással életet tudjon menteni. És igen, halkan megjegyzem, hogy mi is kifejlesztettünk egy laboratóriumi SARS-CoV-2 IgG antitest-tesztet (Elisa módszer, Romániában elsőként), most várjuk a hatósági regisztrációt in vitro diagnosztikai eszközként. Hogy miért? Mert képesek voltunk rá.

koronaposzt koronavírus