Sfântu Gheorghe

str. Muncitorilor nr. 16

0267312919 / 0728114900

office@provitam.com

Târgu Secuiesc

str. Păcii nr. 11

0267364967 / 0728114901

office@provitam.com

Cluj-Napoca

str. Cometei nr. 38a

0264430175 / 0728114909

office@promedicalcenter.ro

Covasna

str. 1 Decembrie 1918 FN.

0728114902

office@provitam.com

Csecsemők komplex ultrahangszűrése

A méhen belüli fejlődés során számos betegség, fejlődési rendellenesség kialakulhat, amelyek a magzati korban nem vagy csak nagyon nehezen diagnosztizálhatóak. Ezen elváltozások időbeni észlelésére alkalmas a korai csecsemőkori komplex ultrahang szűrés.

A csecsemőkori komplex ultrahang szűrést a baba 6 hetes és fél éves kora között végezzük. Koraszülés esetén amennyivel korábban született a csecsemő, annyival később ajánlott a szűrés.

A korai ultrahangos szűrés elvégeztetése megadhatja a megnyugvást a szülőknek, hogy pici babájukkal minden rendben van. Ritka esetben – szervi eltérések, vagy még tünetmentes betegségek felderítésével – tehát a korai diagnosztizálással, a szűrés segítséget nyújt abban, hogy szükség esetén mihamarabb elkezdődhessen az újszülött hatékony kezelése.

A szűréssel igen korai csecsemőkorban olyan fejlődési rendellenességeket, elváltozásokat lehet kimutatni, melyek még nem okoznak tünetet, panaszt. Így még a panaszok megjelenése előtt meg lehet kezdeni a kezelést, ha szükséges. Az ultrahangos vizsgálat fájdalommentes, nem terheli meg a csecsemő szervezetét, semmi mellékhatása nincs és bármikor meg lehet ismételni.

Csecsemők koponya ultrahang szűrése

Miért fontos a koponya ultrahangvizsgálata?

A koponya vizsgálattal a nagykutacson keresztül vizsgálható az agyállomány. A vizsgálat során ellenőrizzük az agykamrák tágasságát, ultrahanggal kimutathatók továbbá a kiterjedt kóros eltérések az agyállományban, valamint a fejlődési rendellenességek egy része is.

 Fény derülhet érfejlődési rendellenességekre, cisztákra, agyvérzésekre, melyek nem okoznak tüneteket. Csecsemőkori fejlődési és mozgászavaroknál az agy ultrahan vizsgálata is kiemelt jelentőségű. Klinikai tünetek esetében, vagy ha szülés közben, a korai újszülött korban agyi sérülés lehetősége merül fel, mindenképpen indokolt a vizsgálat elvégzése.

Csecsemők hasi ultrahang szűrése

Mire jó a hasi ultrahangvizsgálat?

A vizsgálat során, az összes hasi szervet megnézzük, különös tekintettel a vesékre, mellékvesékre, húgyutakra, májra, epeutakra. Így jól kimutathatóak az esetleges veleszületett rendellenességek.

A hasi vizsgálat legnagyobb jelentősége a vesefejlődési rendellenességek kimutatásában van a panaszmentes csecsemőknél. Az ultrahang vizsgálat gyors, hatékony és veszélytelen módszer, melynek segítségével jól megítélhető a vesék nagysága, helyzete, szerkezete, egyáltalán megvan-e mindkét vese, van-e üregrendszeri tágulat? Így időben felismerhetők az esetleges kóros eltérések, ha szükséges, azonnal megkezdhető a kezelést. A vizsgálat nagyon fontos, olyan csecsemőknél is, ahol már a magzati korban is látszódott üregrendszeri tágulat a vesében, illetve akinek a családjában ilyen öröklődő betegség igazolható.

Az ultrahangvizsgálattal kisfiúk esetében, a le nem szállt heréket meg lehet keresni, helyzetüket meghatározni, továbbá rendkívűl jól szűrhetőek a hasi és kismedencei nyirokcsomók is.

Sárgaság esetén elengedhetetlen az epeutak vizsgálata, hányós, hasfájós gyermekeknél a gyomorszűkület kizárása.

Csecsemők szívrendelenességének szűrése ultrahangvizsgálattal

Miért fontos a szív ultrahangvizsgálata?

A szívultrahang során információt kapunk a gyermek szívéről, illetve a szívbillentyűinek működéséről, szerkezeti felépítéséről, méretéről, veleszületett, vagy szerzett rendellenességeiről, teljesítőképességéről, esetleges fali megvastagodásokról. Ábrázolható a szívburokban felszaporodott folyadék, az infarktus utáni falmozgási zavarok, hegesedések. Színnel megjeleníthető a vér normális vagy kóros áramlása a szívüregek között, az áramlás iránya és sebessége, az esetleges vérrög a szív valamely üregében.
A szívultrahang vizsgálat segítségével felismerhetőek a veleszületett szívbetegségek, szívizom-betegségek, szívritmuszavarok, gyulladások, folyadékgyülemek, valamint a magas vérnyomás és koszorúér betegség okozta szívelváltozások. Szívultrahang vizsgálattal a fennálló betegségek gyermekeknél is jól kontrollálhatók, az esetleges visszafejlődések, vagy progressziók nyomon követhetőek, anélkül, hogy a vizsgálat megterhelő lenne a gyermekpáciens szervezete számára.

Csecsemők csípőszűrése ultrahangvizsgálattal

Mivel nyújt többet az ultrahangos csípőszűrés?

A veleszületett csípőficam előfordulása Európában 0,5-2%, tehát 1000 gyermek közül általában 1-2 születik csípőficammal. Az esetek 60%-ában a baloldal érintett, és gyakoribb a csípőficam a fehér bőrűekben, lányok négyszer többen érintettek, mint a fiúk.

A gyermekorvos fizikális úton kötelezően ellenőrzi az újszülött csípőízület mozgását, a lábak hosszát, a comb és farredő szimmetriáját. A kevésbé szembetűnő eltérések kiszűrésére azonban csak az ultrahangos vizsgálat ad egyértelmű választ. Újszülött korban a csípő igen gyakran”fejletlen, éretlen”, 6 hetes korra azonban az „éretlen” csípő is eléri normális helyzetét. Így az ekkor elvégzett csípő ultrahangvizsgálat eredménye megbízhatóbb.

Az ultrahangszűréssel a porcfelszínek is láthatók, így a diszpláziás és teljes ficamos csípő kiszűrhető. A csípő ultrahangos vizsgálata pontosabb, precízebb diagnózist ad, mint a mechanikus vagy röntgenes vizsgálat.

Azoknál a csecsemőknél, akiknek a családjában előfordult csípőficam, különösen ajánlott ez a vizsgálat.

Amennyiben időben felismerjük az esetleges eltéréseket (pl. fejletlen vagy csípőficamra hajlamos csípőizület), korán meg tudjuk kezdeni a kezelést, mely legtöbb esetben csak egy ún. terpeszbetétes pelenka alkalmazásából áll. Ezekben az esetekben kontroll vizsgálatot is végzünk, és ha ennek során nem észlelünk kellő javulást – mely szerencsére ritkán fordul elő – gyermekortopédiai vizsgálatot javasolunk.

Vizsgálati idők

Minden vizsgálatot előjegyzésre végzünk. Lehetőség van telefonon és email-ben is előjegyzést kérni. A vizsgálat után azonnal kézbe adjuk a leletet, s szükség esetén, vagy ha kérdés merül fel, azt azonnal megbeszéljük a szülővel.

koponya szűrés 10-15 perc

hasi ultrahang 10-15 perc

szív ultrahang 10-15 perc

csípőszűrés 10- 15 perc

kombinált vizsgálat (koponya+has+szív+csípő) 30-45 perc

Gyakori kérdések

Milyen előnyei vannak az ultrahangos vizsgálatoknak?

A vizsgálatok segítségével időben észlelhetünk bizonyos veleszületett betegségeket, ezeket nyomon tudjuk követni és eldönteni a beavatkozás szükségességét. Az ultrahang nem egy ionizáló sugárzás, mint amilyen röntgensugár, tehát semmilyen mellékhatása nincsen magának a vizsgálatnak, ezért többször is ismételhető, amennyiben szükség van rá.

Fájdalmas lehet a vizsgálat a csecsemő számára?

A csecsemő ultrahangos vizsgálata nem okoz fájdalmat a csecsemőnek. Hogy könnyebben menjen a vizsgálat, és ne sírjon a kisbaba, javasoljuk, hogy a vizsgálat előtt etessék meg a babát.

Hány éves korban kell elvégezni az ultrahang vizsgálatot?

Az ideális életkor a szűrővizsgálathoz 6-8 hetes korban van.

Előzetes időpont egyeztetés szükséges?

Ezeket az ultrahangos szűrővizsgálatokat előzetes bejelentkezés alapján végezzük. A vizsgálatokat egyetlen konzultáció során végezzük el. Időpont egyeztetést online,  telefonon keresztül, e-mailben vagy személyesen a klinika székhelyén lehet kérni.

Hányszor kell eljönnünk ultrahangra?

Csak egyszer, minden ultrahangos vizsgálat és konzultáció egy látogatás alatt történik.

Mikor kapom meg az eredményeket?

Az eredményeket a vizsgálat után azonnal megkapja a szülő, és ha problémák merülnek fel, ezeket azonnal megbeszéljük.

Kapcsolódó munkatársak

Dr. Terza Livia-Mária, gyerekgyógyász főorvos, orovostudományok doktora, általános ultrahang kompetencia, szív ultrahang kompetencia

Dr. Dallos-Fejér Katalin, gyermek és csecsemőgyógyász szakorvos, radiológus szakorvos rezidens, általános és szív ultrahang kompetencia

Időpontfoglalás

Online: https://apps.provitam.ro/appointments/doctors

Telefonon:

Sepsiszentgyörgy:

0728114900

0267312919

Kézdivásárhely:

0728114901

0267364967

Kovászna:

0728114902