Sfântu Gheorghe

str. Muncitorilor nr. 16

0267312919 / 0728114900

office@provitam.com

Târgu Secuiesc

str. Păcii nr. 11

0267364967 / 0728114901

office@provitam.com

Cluj-Napoca

str. Cometei nr. 38a

0264430175 / 0728114909

office@promedicalcenter.ro

Covasna

str. 1 Decembrie 1918 FN.

0728114902

office@provitam.com

Informare și programări

În această situație de urgență de sănătate publică, fără precedent în vremurile moderne, fiecare operator economic trebuie să contribuie pentru prevenirea răspândirii rapide a bolii COVID-19 în populație. Pro-Vitam a început demersuri încă din februarie 2020 pentru extinderea capacității de diagnostic a acestei boli. Începând cu 18.03.2020 (cu o pauză involuntară de o săptămână), oferim populației generale opțiunea testării pentru virusul SARS-CoV-2 (COVID-19) prin diferite metode. Aceste investigații sunt cam scumpe momentan (prețurile se regăsesc mai jos), dar între timp am început și dezvoltarea unui kit propriu de diagnostic. Toate veniturile din activitatea de diagnostic pentru noul coronavirus vor fi utilizate exclusiv pentru achiziționarea de kit-uri noi și a materialelor necesare pentru dezvoltarea acestui kit propriu care va fi extrem de accesibil pentru populația generală.

A. Metoda realtime PCR din exsudat nazofaringian – 350 lei

Această metodă detectează virusul în timpul unei infecții curente. Kit-ul detectează simultan 3 gene diferite ale virusului, astfel posibilitatea unei rezultate fals negative este și mai redusă față de testele utilizate pe scară largă de autoritățile publice din țară (kit multiplex PCR cu detecție pe un canal).

B. Detecția anticorpilor IgG și IgM specifice infecției SARS-CoV-2 din sânge – 200 lei, disponibil din aprilie 2020

Prin această metodă se detectează anticorpii produși de sistemul imunitar după infecție. Anticorpii IgM apar într-o cantitate detectabilă la câteva zile după infecție, și anticorpii IgG pot fi detectați la 2-3 săptămâni de la începutul infecției. Această detecție serologică va fi importantă în faza următoare a pandemiei, mai ales la determinarea numărului de cazuri asimptomatici sau cu simptome ușoare ale bolii.

De reținut: un rezultat negativ (indiferent de metoda utilizată) nu exclude infecția cu acest virus, dar un rezultat pozitiv contribuie în mod direct la eforturile noastre comune de încetinire a răspândirii bolii prin acțiunile care sunt obligatorii pentru pacienții depistați.

Ținând cont de capacitatea noastră limitată, necesitatea testării pacienților interesați va fi determinată de echipa noastră  pe baza chestionarului completat de către pacient (din josul paginii). După analiza acestor informații, putem să recomandăm următoarele variante:

  1. depistarea virusului din exsudat nazofaringian cu realtime PCR
  2. depistarea anticorpilor IgG și IgM din sânge cu chemiluminescență
  3. neefectuarea acestor analize până la apariția unor simptome sugestive de boală.

În cazul în care considerăm necesar varianta 1, prelevarea probei se va face la domiciliul pacientului (tarif 200 lei pentru deplasarea echipei medicale în județul Covasna), sau cu deplasarea pacientului la clinică – aici recoltarea se va face fără ca pacientul să intre în contact cu personalul medical sau alți pacienți, într-o încăpere separată, sau direct în autoturismul cu care a sosit pacientul, după caz. Important: dacă pe baza informațiilor din chestionarul completat considerăm foarte probabilă infecția cu COVID-19, vom informa autoritățile sanitare înainte de prelevarea probelor.

Protocolul de eliberare rezultat

Rezultatele pentru ambele metode de diagnostic vor fi gata în maxim 24 de ore de la recoltare. Timpul minim pentru procesarea unei probe este de 4 ore. În cazul unui rezultat negativ, pacientul va fi sunat și rezultatul va fi trimis prin email. În cazul unui rezultat pozitiv, proba pacientului va fi automat trimisă către Direcția de Sănătate Publică pentru confirmare, și pacientul va fi anunțat telefonic. În acest caz, datele pacientului vor fi trimise automat către autoritățile competente pentru luarea măsurilor ce se impun.

Protocol de prioritizare cereri

În cazul în care cererile pentru aceste analize depășesc capacitatea noastră și stocurile de teste, vom prioritiza cererile cele mai sugestive pentru infecție COVID-19. Probele furnizate de autoritățile competente (INSP, DSP, spitale) vor avea prioritatea maximă, astfel există posibilitatea să refuzăm o testare deja programată.

Contribuția pacientului la dezvoltarea unei metode noi de diagnostic

În afara solicitărilor de la autoritățile competente, vom efectua teste realtime PCR numai pe pacienți care sunt de acord să se prezinte la recoltare de sânge după două-trei săptămâni de la vindecare, în cazul unui rezultat pozitiv din exsudat nazofaringian. Acest efort va ajuta imens echipa de cercetare în dezvoltarea unei metode de diagnostic serologic accesibil pentru populația generală. Pentru acești pacienți, vom evalua situația serologică post-vindecare gratuit cu teste comerciale, comparativ cu metoda de testare dezvoltată de echipa noastră.

Programare

V-ați deplasat în străinătate în ultimele 30 de zile?

Ați interacționat în ultimele 14 zile cu persoane infectate cu Coronavirus SARS-CoV-2 (COVID-19) sau care au prezentat simptomatologia specifică unui astfel de virus?

Ați interacționat în ultimele 14 zile cu persoane care s-au reîntors în țară recent?

Ați avut în ultimele 14 zile una sau mai multe dintre următoarele simptome?

Febră

Dificultate de a înghiți

Dificultate de a respira

Dureri musculare

Tusă intensă