Sfântu Gheorghe

str. Muncitorilor nr. 16

0267312919 / 0728114900

office@provitam.com

Târgu Secuiesc

str. Păcii nr. 11

0267364967 / 0728114901

office@provitam.com

Cluj-Napoca

str. Cometei nr. 38a

0264430175 / 0728114909

office@promedicalcenter.ro

Covasna

str. 1 Decembrie 1918 FN.

0728114902

office@provitam.com

Blog

Boala hemoroidală

marți, 2021-07-13

Scris de Dr. Makkai-Popa Silviu-Tiberiu

Cum tratăm hemoroizii?

De cele mai multe ori, în stadiile incipiente ale bolii hemoroidale, un tratament medicamentos este suficient pentru a ameliora simptomele pentru perioade îndelungate. În stadiile avansate ale bolii însă, o intervenție chirurgicală se impune.

Tipuri de intervenții

Intervențiile pentru tratamentul hemoroizilor variază de la tehnicile clasice chirurgicale care impun incizii și implicit durere și disconfort postoperator importante si de lunga durată la tehnicile moderne putin invazive, cum este hemoroidectomia cu stapler (procedura Longo) și tehnica THD pe care v-o propunem în premieră în Romania. Aceste două tehnici reprezintă, spre deosebire de ligaturile elastice propuse de alte centre, adevaratele alternative miniinvazive la tehnicile clasice de hemoroidectomie în cazul hemoroizilor de grad III și IV.

Figura 1. Evoluția tehnicilor de hemoroidectomie de la chirurgia clasică la chirurgia mini-invazivă

Tehnica THD (transanal hemorroidal dearterialization) este o variantă nouă a tehnicii HAL/RAR și presupune ligatura sub control Doppler a arterelor hemoroidale în 6 puncte, urmată de fixarea în interior a pachetelor hemoroidale dilatate, ceea ce duce la un adevărat ”lifting” al hemoroizilor. Tehnica THD presupune o recuperare mai rapidă, un disconfort mai redus si nu presupune pansamente sau îngrijiri locale postoperatorii.

Ce se întâmplă daca hemoroizii reapar?

Având în vedere faptul că de cele mai multe ori boala hemoroidală este consecința unei probleme subiacente (constipație, poziție șezând îndelungată, etc.), după orice tip de intervenție chirurgicală pentru hemoroizi există și recidive. Avantajul tehnicii THD, pe care v-o propunem, este că în cazul unei recidive, o nouă intervenție prin aceeași tehnică este posibilă și nu este acompaniată de durere sau complicații mai mari ca prima dată.

Figura 2. Ligatura arterei hemoroidale sub control Doppler
Figura 3. Pexia (fixarea) pachetului hemoroidal.

Anuscopia – este o explorare care vine in completarea examenului clinic proctologic. Aceasta explorare este necesara pentru a pune un diagnostic de certitudine in cazul diverselor patologii permitand vizualizarea directa a aspectului mucoasei canalului anal si a 1-2 cm din portiunea distala a rectului inferior.

Alte patologii proctologice

Fisura anala

Fisura anala este una dintre cauzele de durere perianala, alaturi de hemororizi. Din pacate, odata aparuta, fisura anala determina o durere acuta, importanta, sub forma de arsura in momentul contactului scaunului cu fisura, ceea ce induce un spasm anal reflex si frica pacientului de a avea scaun. Implicit apare un cerc vicios in care constipatia se accentueaza si de fiecare data cand pacientul are scaun, acesta fiind dur, suprapus peste spasmul sfincterian, fisura se accentueaza. Ca si tratament putem propune pacientului un tratament conservator, medicamentos initial, urmat de un tratament chirurgical, daca pacientul nu raspunde tratamentului medicamentos.

Fistula perianala

O fistula perianala reprezinta o comunicare anormala intre interiorul canalului anal si pielea perianala. De multe ori prima manifestare a unei astfel de fistule este abcesul perianal. Din punct de vedere al tratamentului fistulei preferam un tratament chirurgical in 2 timpi – insertia unui seton in interiorul traiectului fistulos pentru a permite drenajul traiectului si maturarea lui, urmata fie de tratamentul laser al fistulei, fie de excizia chirurgicala a fistulei cu cicatrizare secundara.

Condiloamele perianale

Reprezinta leziuni tumorale de mici dimensiuni cauzate de catre virusul HPV, de cele mai multe ori pe fondul unui teren imunodeprimat, dar nu numai. Tratamentul este reprezentat de excizia leziunilor, care are ca si avantaj fata de vaporizarea lor cu ajutorul laserului faptul ca obtinem efectiv piese de tesut care pot fi evaluate de catre un anatomopatolog pentru a vedea daca aceste leziuni sunt canceroase sau pre-canceroase.

Problemele de statica pelvina si incontinenta

Acest tip de probleme afecteaza mai ales femeile, fie dupa o nastere naturala dificila, fie pe masura inaintarii in varsta. De multe ori problemele precum prolapsul rectal sau rectocelul sunt ascunse de catre o constipatie rebela la tratamentul cu laxative, iar alte paciente pot suferi fenomene de incontinenta fie pentru gaz, fie pentru materii fecale, de cele mai multe ori secundar unor nasteri dificile. Tratamentul acestora va tine cont de rezultatele unor explorari suplimentare, precum defecografia, care vor permite punerea unui diagnostic precis si implicit stabilirea conduitei terapeutice.

articol boala hemoroidala proctologie specialitate medicala