Sepsiszentgyörgy

Munkás utca 16

0267312919 / 0728114900

office@provitam.com

Kézdivásárhely

Béke utca 11

0267364967 / 0728114901

office@provitam.com

Kolozsvár

Cometei utca 38a

0264430175 / 0728114909

office@promedicalcenter.ro

Kovászna

1918 Decembrie 1 utca

0728114902

office@provitam.com

Blog

Koronaposzt 12

2021-01-14, csütörtök

Korábban említettem, hogy a PCR tesztelés mellett sem tétlenkedtünk, és kifejlesztettünk egy laboratóriumi tesztet koronavírusfertőzésen átesett páciensek immunválaszának vizsgálatára, azzal a nem titkolt céllal, hogy ugyanez a teszt képes legyen a védőoltásokra adott immunválaszt is mérni. A puding próbája az evés, és mivel tavaly nyáron a fejlesztés ideje alatt nem szaladgáltak felénk beoltott személyek, csak remélhettük a teszt fejlesztésekor, hogy megfelelőképpen működni fog.

Az oltáskampány kezdetével viszont elindítottunk egy több hónapos projektet, amiben partner intézményekkel pontosan ezt az immunválaszt vizsgáljuk. Az már tudható az mRNS vakcinák klinikai fázisai során nyert adatokból, hogy a beoltott személyeknél igen erős az immunválasz, tehát jó sok (és jó minőségű) IgG antitestet termel a szervezet az oltásra adott válaszként, legalább kétszer többet, mintha a delikvens kemény tünetekkel átvészelné az igazi vírust. Minket e projekt során főleg az érdekel, hogy milyen ennek az immunválasznak a dinamikája, milyen gyorsan alakul ki, és hogyan változik az antitestek mennyisége hónapok alatt.

A mellékelt ábra az első részeredményeket mutatja: 19 egészségügyi dolgozónak oltás előtti és 5-9 nappal az oltás utáni antitest mennyisége látható rajta. Na kinek változik ilyen rövid idő alatt igen sokat a koronavírus ellen termelt antitest szintje? Hát pont annak a 4 személynek, akik már átestek a koronavírusfertőzésen, és a szervezetük ezért tüstént felismerte a tüskefehérjét, ami indirekt módon bejutott az oltással. És hogy kontextusba helyezzem a számokat: 1,6-os érték fölött már valószínűleg van annyi antitest, hogy a személy adományozhat vérplazmát koronavírusos betegek terápiájára. 8-as fölötti értéket betegségen átesett személyeknél csak igen ritkán mérünk. A többi 15 személynél még a kanyarban sincsenek az IgG antitestek az oltás után 7 nappal, de ez egyáltalán nem meglepő, a szervezetnek időre van szüksége, hogy kifejlessze a megfelelő védekezést a tüskefehérjére. Alig várjuk a jövő heti vérvételt. Fontos, hogy a beoltottak ne menjenek egyből illegális diszkóba, várjanak pár hetet, amíg lesz megfelelő immunválaszuk. Igazából azután is inkább maradjanak otthon. Ja és tudom, hogy két pontra tök jó egyenest lehet illeszteni, de ezen az ábrán a vonalak az ugyanazon személyhez tartozó antitest mennyiségeket kötik össze, hogy lássuk, kinek merre változik, ahogy múlik az idő. A tanulmányban résztvevők száma a következő napokban bővülni fog, így statisztikailag releváns adataink is lesznek előbb-utóbb. Közben a tesztünket beregisztráltuk az EU-nak koronavírusteszteket gyűjtő adatbázisába is.

koronaposzt koronavírus