Sepsiszentgyörgy

Munkás utca 16

0267312919 / 0728114900

office@provitam.com

Kézdivásárhely

Béke utca 11

0267364967 / 0728114901

office@provitam.com

Kolozsvár

Cometei utca 38a

0264430175 / 0728114909

office@promedicalcenter.ro

Kovászna

1918 Decembrie 1 utca

0728114902

office@provitam.com

Blog

Koronaposzt 11

2020-12-29, kedd

Kezdődik az oltáskampány, ezzel párhuzamosan pedig gőzerőre kapcsoltak a konteógyártók, és ezerrel terjed a dezinformálás. Még olyan személyek is kételyeiket fejezik ki az oltással kapcsolatban, akik elvileg tisztában kellene legyenek annak hasznosságával, és azzal, hogy másképp nem lehet megállítani a járványt. A félelmek java része irracionális, mert sokan nem gondolnak bele abba, hogy ha nem érjük el a nyájimmunitást, bizony megszívhatják a betegséggel, vagy éppen megszívhatja valamelyik közeli barát, családtag. Ez mellett bármilyen enyhe mellékhatás kellemetlensége el kellene törpüljön. De mivel ebben a demokráciában mindenki azt csinál, amit akar, és úgy viselkedik felelőtlenül, ahogy éppen jólesik, nincs más opció, mint kikürtölni a nagyvilágba racionális és irracionális érvekkel, hogy miért fogom beoltatni magam január elején.

Racionális érvek:

 1. Beoltatom magam, mert voltam olyan szerencsés, hogy nem kaptam el a betegséget 10 hónap alatt annak ellenére, hogy folyamatosan körbe vagyok véve pozitív mintákkal és esetenként fertőzött kollégákkal, ismerősökkel. Nem tudhatom, hogy milyen lefolyású lesz a fertőzés nálam. Igaz, hogy krónikus betegség hiányában kilábalnék belőle valahogy, de semmi kedvem továbbadni valakinek, aki esetleg belehal. Továbbá semmi kedvem íz nélküli kávét inni hetekig.
 2. Beoltatom magam, mert ha véletlenül megfertőződök, és karanténba kerülök, megakad a laborban a PCR tesztelés eredményeinek feldolgozása. Eredményeket lehet távolról kiértékelni, de közel sem olyan hatékony, mint amikor reggeltől estig a laborban gubbasztok. Ezért ez esetben késnének az eredmények, mindenki idegesebb lenne, ami rontja a szociális hálót. Arról ugyanis szó sem lehet, hogy ne én nézzem át az eredményeket a validálás előtt.
 3. Beoltatom magam, mert a várható mellékhatások közel sem olyanok, ami miatt ne tudnám folytatni a munkát. Hetente van legalább 1-2 fejfájós napom alapból, nem nagy cucc, ha pár napig fáj a fejem az oltás után.
 4. Beoltatom magam, mert unom már, hogy minden tüsszentésnél az első, amire gondolok, az, hogy biztos korona.
 5. Beoltatom magam, mert kíváncsi vagyok, mennyi idő alatt lesz immunválaszom és az mennyi ideig fog tartani.
 6. Beoltatom magam, mert a rendelkezésemre álló adatok alapján tudom, hogy a védőoltás biztonságos, és az ezzel járó kockázatok elhanyagolhatók a koronavírus-fertőzés esetleges hosszú távú hatásaival szemben.
 7. Beoltatom magam, mert végre van rá lehetőség.
 8. Beoltatom magam, mert a legkevesebb, amit megtehetek, az, hogy példát mutatok.

És az irracionális érvek:

 1. Beoltatom magam, mert drágább a rongy életem.
 2. Beoltatom magam, mert olyan rég kaptam szurit!
 3. Beoltatom magam, mert szeretném fogni a Szabad Európa rádiót, ha esetleg tényleg én vagyok a hülye és van benne mikrochip.
 4. Beoltatom magam, mert nem vagyok nyuszi.
covid19 koronaposzt koronavírus oltas