Sepsiszentgyörgy

Munkás utca 16

0267312919 / 0728114900

office@provitam.com

Kézdivásárhely

Béke utca 11

0267364967 / 0728114901

office@provitam.com

Kolozsvár

Cometei utca 38a

0264430175 / 0728114909

office@promedicalcenter.ro

Kovászna

1918 Decembrie 1 utca

0728114902

office@provitam.com

Blog

Koronaposzt 1

2020-08-27, csütörtök

Mivel az utóbbi hetekben annyi marhaság jön velem szembe koronavírus-témában, hogy összegyűlve elérték az egyébként igen magas ingerküszöbömet, úgy döntöttem, hogy a következő napokban/hetekben néhány hosszabb posztban megpróbálok pár tapasztalatot megosztani az arra fogékonyakkal (és itt nem azokra gondolok, akik azt gondolják, hogy a koronavírus kamu, vagy éppenséggel mindenkiben benne van, ill. ezek tetszőleges kombinációja). 15000 teszt ellenőrzése után úgy gondolom, megvan a kellő tapasztalatom ahhoz, hogy meg merjek szólalni a témában kissé hosszabban, ha már olyan személyek állítanak tényként hülyeségeket, mint például egy meg nem nevezett szomszéd megyei tanácselnök, aki szerint a laboratóriumunk fals pozitív eredményeket ad ki, “áldozatokat szedve”. Lassan a megyében mindenki ismer valakit, akinek az ismerőse úgy hallotta megbízható forrásból, hogy úgy tettük tönkre egy ismerős ismerősének a nyaralását, hogy pozitív eredményt kapott, és nem volt nálunk teszten. Ezek kész tényekké érnek a köztudatban, és mindenki hazug, aki azt állítja, hogy ilyen nem történt meg. No, az ilyenek miatt gondolom úgy, hogy nem árt, ha tényszerűen boncolgatok pár témát, aztán mindenki vonja le a következtetéseket, de legalább plusz információ birtokában. Szó lesz többek között a következőkről:

 • mi a PCR teszt és hogyan működik a gyakorlatban
 • mi alapján ad ki egy laboratórium pozitív vagy negatív eredményt
 • hogyan tudunk megkülönböztetni egy emberi mintát a papayától PCR teszttel
 • honnan eredhet a “vírus mindenkiben benne van” téveszme
 • milyen, kudarcba fulladt próbálkozásaink voltak a laboratóriumban, hogy hatékonyabbá/gyorsabbá tegyük a tesztelés folyamatát
 • miért nem érdemes a kórházakban és cégeknél az alkalmazottak antitest-gyorstesztelésével bohóckodni
 • hogyan fogadják a páciensek a pozitív teszteredmény hírét
 • mennyit kapunk azért (pénzt, természetesen), hogy kihozzunk egy eredményt pozitívnak (spoiler: pont annyit, mint egy negatív eredményért – amennyibe a tesztelés kerül)
 • tényleg látok-e a jövőbe (spoiler: nem)
  Ez utóbbi kérdésre illusztrálja az egyik lehetséges választ a mellékelt kép, amely egy slide egy 2012-es ismeretterjesztő előadásomból, ezt a Hárit szervezte Kézdivásárhelyen, a címe “A vírusok csodálatos és ijesztő világa”. Ebben az előadásban beszámoltam a Cambridge-i doktori kutatásaimról, a vírusok önszerveződését modelleztem, és mellékesen megadtam egy világjárvány receptjét, igaz, akkor az influenzára gondolt mindenki. Igen, doktor vagyok. Nem, nem vagyok orvos. Ja és ugyanebben az előadásban volt egy fénykép, amint kezet fogok Bill Gates-szel, ezt szándékosan nem posztolom, hogy ne adjak vizuális támogatást újabb összeesküvéselméletek gyártására. Igen, azóta mostam kezet. Többször is.
koronaposzt koronavírus