Blog
Ce este Tomografia Computerizata?
luni, 2021-06-21
Dr. Natalia Staver, medic specialist radiologie și imagistică medicală, director medical Promedical Center Cluj, parte din grupul de Centre Medicale Pro-Vitam.
Tomografia Computerizată (TC) este metodă de diagnostic medical care a revoluţionat secolul nostru în domeniul imagisticii.
Examinarea este neinvazivă, se realizează în siguranţă maximă, confort şi acurateţe pentru fiecare pacient. Este mai ieftina, mai rapida si mai usor tolerata de catre pacient.
Este o metodă iradiantă, folosind raze X.
Cu ajutorul Tomografiei Computerizate putem obtine imagini ale oricărei părți a corpului uman, de la nivel cerebral până la extremități, vizualizând cele mai fine leziuni, chiar si de 1-2 mm. Printre punctele forte ale metodei se numara: detectarea fracturilor osoase, a calcificarilor, a hemoragiilor si evaluarea parenchimului pulmonar.
In evaluarea vaselor sangvine sau a organelor interne, este necesara administrarea de substanta de contrast intravenoasa, pe baza de iod, care se excreta la nivel renal. De aceea, înainte de investigatie este necesara efectuarea unor analize de laborator care sa ateste o buna functie renala (creatinina si ureea serica).
Dacă vă doriţi o investigare prin Tomografie Computerizată la ProVitam, este bine să aveţi la Dvs. biletul de trimitere de la medicul specialist sau puteţi solicita o programare la medicii de profil de la Pro-Vitam care vor stabili cu exactitate necesitatea efectuării unei astfel de examinări.
Lista medicilor de profil care oferă consultaţii medicale la centrul nostru o găsiţi aici.
Este binevenit sa va prezentati la un examen prin Tomografie Computerizata cu rezultatele examenelor radiologice precedente şi a altor intervenţii medicale, daca exista.
Înaintea examinării, medicii noştri o să vă ofere toată informaţia necesară ce ţine de investigaţie şi de procedurile necesare de urmat în acest sens.
IMPORTANT!
Vă rugăm să nu ezitaţi să ne comunicaţi toate detaliile ce vi se par importante privind starea Dvs. de sănătate, iar medicii pot solicita, în caz de necesitate, amănunte legate de aceasta. Evident, totul într-o relaţie de maximă discreţie şi confidenţialitate.
În cadrul unor investigaţii poate fi necesară administrarea intravenoasă a unei substanţe de contrast ce conţine iod. Substanţele de contrast sunt în general bine tolerate de organism, dar în caz de hipersensibilitate, pot apărea disconfort abdominal, greţuri, prurit, urticărie. De obicei, reacţiile grave de hipersensibilitate sunt rare.
Pentru a reduce cât mai mult riscul investigării, vă rugăm, în momentul în care apelaţi la Centrul Medical Pro-Vitam, să ne faceţi cunoscut dacă:
– aveţi alergii (la polen, medicamente, alimente şi în special la iod);
– aţi mai efectuat anterior investigaţii radiologice cu contrast şi aţi avut reacţii neplăcute la ele;
– aveţi devieri ale nivelului hormonilor glandei tiroide sau sunteţi diagnosticat cu hipertiroidie.
În timpul examinărilor veţi fi în contact permanent cu tehnicianul-radiolog care ghidează utilajul din spatele unui geam de protecţie. În sala în care se află acest utilaj există un sistem de microfoane care vă permite să comunicaţi cu echipa medicală oricând, la nevoie.
Pentru femeile însărcinate, examenul prin Tomografie Computerizată este interzis, iar dacă un copil necesită asemenea investigaţii, asiguraţi-vă că veţi răspunde tuturor întrebărilor echipei Pro-Vitam şi, totodată, puneți doctorilor orice întrebare vă interesează, astfel încât orice examinare să se efectueze în maximă securitate.
Totodată, reprezentanţii clinicii noastre vă vor solicita, potrivit Legii, să semnaţi un consimţământ pentru efectuarea investigaţiei medicale, după ce aţi luat cunoştinţă, de la tehnician-radiolog, despre investigaţia la care veţi fi supus şi despre implicaţiile acesteea privind sănătatea Dumneavoastră.
Investigaţiile prin CT nu necesită o pregătire specială, cu excepţia cazurilor cînd este necesar de a exclude anume afecţiuni din regiunea abdomenului şi a bazinului mic. Pentru a efectua investigaţii la acest nivel, va fi necesar de respectat următoarele recomandări:
PREGĂTIREA PENTRU EXAMENUL CT A ABDOMENULUI ŞI A BAZINULUI MIC:
Cu 1- 2 zile înainte de investigaţie:
– Dieta: trebuie să fie excluse din raţia alimentară fibre dure (varză, legume şi fructe proaspete, boboase), băuturi carbogazoase, pâinea neagră, produsele lactate, etc.
În ziua examinării:
– Investigaţia se efectuează pe stomacul gol – ultima masă nu trebuie luată mai târziu de 3- 4 ore înainte de începerea studiului.
Totodată, ar fi util, pentru echipa Pro-Vitam, să aduceţi toate actele medicale ce ţin de zona de interes: extrasele postoperatorii, datele examinărilor precedente (CD-uri şi concluzii medicale), ale ecografiilor, investigaţiilor prin Rezonanţă Magnetică Nucleară, Tomografie Computerizată. Această informație este necesară medicului pentru a analiza şi a planifica optim cursul investigaţiei.
Rezultatele complete ale investigaţiei le veţi primi după analiza minuţioasă a imaginilor de către medicul imagist.
ct imagistica medicala investigatie medicala investigatii de tomografie computerizata tomografie computerizata