Kutatási projektek

Proiecte curente

 

Sisteme autoasamblante pe scala nano

Autoasamblarea ierarhică este una din cele mai promițătoare unelte în nanotehnologie. Există două căi pentru crearea unui dispozitiv pe scală submicroscopică, indiferent de funcția acestuia: ori utilizăm abordări “de sus în jos” (metode clasice), ori abordări “de jos în sus”. Abordarea clasică este asemănătoare metodelor de fabricație convenționale: de exemplu, instrumente macroscopice sunt utilizate pentru tăiarea unor structuri minuscule într-o suprafață. Abordarea de jos în sus are un potențial mai mare: nu ar fi mai ușor să avem particule care pot forma dispozitivul dorit în mod spontan, dacă condițiile sunt adecvate?

În prezent, modelarea computațională a proceselor de asamblare pe scala nano este posibilă numai cu ajutorul metodelor coarse-grained, care sunt selectate în funcție de mărimea sistemului și problema anumită. De exemplu, nu este posibilă modelarea asamblării unui capsid viral mic pe nivel atomistic nici cu supercomputerele de azi.

Proiectul nostru este focusat la căutarea unor metode noi pentru modelarea proceselor complexe de autoasamblare, cu relevanță particulară la autoasamblarea ierarhică. Conceptul include crearea unor particule care interacționează între ele cu potențiale simple (coarse-grained), dar sunt capabile de asamblare spontană în diferite structuri țintă (e.g. capside, helice, sau structuri periodice planare)

Particulele model pot fi văzute 'în acțiune' în secțiunea Media.

 

 

 

Login