Investigații medicale de înaltă calitate în județul Covasna
Telefon: 0267 312 919, 0728 114 900
Sfântu Gheorghe, str. Muncitorilor, nr. 16
Program
Luni — vineri: 7 — 19, sâmbătă: 8 — 13

Koronavírus (COVID-19) tesztelés a Pro-Vitam klinikán

A jelenlegi közegészségügyi vészhelyzetben, amelyhez hasonló nem történt a modern időkben, mindenki kötelessége, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel hozzájáruljon a COVID-19 koronavírus fertőzés terjedésének lassításához. A Pro-Vitam klinika már 2020 februárjától konkrét lépéseket tett ahhoz, hogy szükség esetén, tudjuk diagnosztizálni a koronavírus fertőzést. 2020.03.18-tól (1 hetes megszakítással) biztosítjuk pácienseinknek a SARS-CoV-2 (COVID-19) koronavírus fertőzés laboratóriumi diagnosztikáját.  Ezek igencsak drága vizsgálatok (az áraink alább megtalálhatók), azonban kutatócsoportunk egy új, érzékeny diagnosztikai módszer fejlesztésébe is belekezdett, amely nagy léptékben alkalmazható és árban igencsak hozzáférhető lesz a lakosság számára, amennyiben sikeres a kutatás. A COVID-19 tesztelésből befolyt minden összeget új diagnosztikai kit-ek beszerzésére és a saját módszer fejlesztésére fordítjuk.

A. Realtime PCR módszer orrgarat váladékból  – 350 lej

Ezzel a módszerrel a vírus genetikai anyagát lehet kimutatni aktív fertőzés esetén. A diagnosztikai kit egyszerre három génszekvencia jelenlétét keresi a mintában, így csökkentve az esetleges fals negatív eredmények lehetőségét. A jelenleg használt teszt nem tesz különbséget a 3 gén jelenléte között (egycsatornás multiplex PCR teszt). Hamarosan lehetőség lesz ingyen végeztetni ezt a vizsgálatot – viszont csak olyan mintákat tudunk ingyen vizsgálni, amelyet a közegészségügyi hatóság küld a mindenkor mintavételi protokollnak megfelelően kiválasztott páciensektől.

B. SARS-CoV-2-re specifikus IgG és IgM antitestek kimutatása vérből – 200 lej (2020 áprilisától)

Ezzel a módszerrel az immunrendszer által előállított antitesteket lehet kimutatni a fertőzés kezdete után. Az IgM antitestek kimutatható mennyiségben a fertőzés kezdete után néhány nappal jelennek meg, míg az IgG antitestek később, 2-3 héttel a betegség kezdete után. Ez a szerológiai vizsgálat főleg a járvány következő fázisában lesz fontos, amikor a tünetmentes hordozók vagy enyhe tüneteket mutató személyek számát kell megbecsülni.

Fontos: egy negatív eredmény (a felhasznált módszertől függetlenül) nem zárja ki a vírusfertőzést, de egy pozitív eredmény közvetlenül hozzájárul a járvány terjedésének lassításához, mivel konkrét lépéseket kell tenni az érdekében, hogy a beteg ne adja tovább a fertőzést. Ez mindannyiunk közös érdeke. 

A Pro-Vitam laboratórium véges kapacitását figyelembe véve, szükséges az érdeklődők előzetes felmérése, ez alapján fogjuk prioritizálni azokat, akiknek szerintünk a legfontosabb, hogy elvégezzük ezt a vizsgálatot. A kérdőív az oldal alján található. A kérdőívre adott válaszok kiértékelése után a következő opciók egyikét tudjuk ajánlani a páciensnek:

  1. a vírus kimutatása orrgarat váladékból realtime PCR módszerrel, vagy
  2. specifikus IgG és IgM antitestek kimutatása vérből kemilumineszcenciás módszerrel, vagy
  3. a vizsgálatok elvégzésének elhalasztása, amíg nem jelentkezik jellegzetes tünet.

Amennyiben az első változatot tartjuk megfelelőnek, a mintavétel optimális módját is meghatározzuk. Ez lehet a páciens lakhelyén (200 lej kiszállási díj Kovászna megyében), vagy a páciens eljön a Pro-Vitam sepsiszentgyörgyi klinikájára, ahol mintát tudunk venni anélkül, hogy a páciens érintkezne a klinika többi kliensével, akár a páciens autójában is. Fontos: hogyha úgy ítéljük meg, hogy a páciens szinte biztosan COVID-19-cel fertőzött, mintavétel előtt értesítjük a közegészségügyi hatóságot.

Eredményközlési protokoll

Mindkét diagnosztikai módszerrel a mintavételtől számított 24 órán belül lesz eredmény. Egy minta feldolgozásának minimális időtartama 4 óra. Negatív eredmény esetén a pácienst felhívjuk telefonon és elküldjük emailben az eredményt. Pozitív eredmény esetén a pácienst értesítjük telefonon és a mintáját automatikusan továbbküldjük a közegészségügyi hatóságnak a diagnózis megerősítésére. Ebben az esetben a hatóság rendelkezésére bocsájtjuk a páciens minden személyes adatát, amely szükséges a következő lépésekhez.

Protokoll a kérések prioritizálására

Amennyiben a kérések meghaladják a napi kapacitásunkat vagy a reagenskészletünk nem elégséges, azoknak a kéréseknek biztosítunk elsőbbséget, amelyek nagy valószínűséggel fertőzést mutatnak. Ettől függetlenül, a közegészségügyi hatóságok által küldött minták abszolút elsőbbséget élveznek, és így megvan a lehetőség arra, hogy egy már elfogadott és beprogramált mintavételt visszamondunk.

A páciens hozzájárulása egy új diagnosztikai módszer kifejlesztéséhez

A közegészségügyi hatóságok kérésein kívül csak olyan páciensnek végzünk koronavírus-tesztelést, aki vállalja, hogy az orrgarat váladékból végzett vizsgálat pozitív eredménye esetén a gyógyulástól számított 2-3 héten belül eljön a klinikánkra ingyenes vérvételre. Ez a hozzájárulás nagyban segíti a Pro-Vitam kutatócsapatának munkáját, ahol gőzerővel folyik egy új diagnosztikai módszer kifejlesztése vérből a koronavírus elleni antitestek kimutatására. Ezt a módszert, amennyiben sikerül validálni, a későbbiekben a lakosság érintettségének felmérésére lehet majd használni.

 


Igen, az elmúlt 14 napbanIgen, legalább 14 napja visszajöttemNem
IgenNemNem tudom

IgenNemNem tudom

Láz IgenNem Nyelési nehézségek IgenNem Légzési nehézségek IgenNem Izomfájdalom IgenNem Erős köhögés IgenNem