Investigații medicale de înaltă calitate în județul Covasna
Telefon: 0267 312 919, 0728 114 900
Sfântu Gheorghe, str. Muncitorilor, nr. 16
Program
Luni — vineri: 7 — 19, sâmbătă: 8 — 13

Informare testare COVID-19

În această situație de urgență de sănătate publică, fără precedent în vremurile moderne, fiecare operator economic trebuie să contribuie pentru prevenirea răspândirii rapide a bolii COVID-19 în populație. Pro-Vitam a început demersuri încă din februarie 2020 pentru extinderea capacității de diagnostic a acestei boli. În perioada imediat următoare, vom oferi populației generale opțiunea testării pentru virusul SARS-CoV-2 (COVID-19) prin diferite metode, și am început și dezvoltarea unui kit propriu de diagnostic. Toate veniturile din activitatea de diagnostic pentru noul coronavirus vor fi utilizate exclusiv pentru achiziționarea de kit-uri noi și a materialelor necesare pentru dezvoltarea acestui kit propriu care va fi extrem de accesibil pentru populația generală.

A. Metoda realtime PCR din exsudat faringian

Această metodă detectează virusul în timpul unei infecții curente. Kit-ul detectează simultan 3 gene diferite ale virusului, astfel posibilitatea unei rezultate fals negative este și mai redusă față de testele utilizate pe scară largă de autoritățile publice din țară.

B. Detecția anticorpilor IgG și IgM specifice infecției SARS-CoV-2 din sânge

Prin această metodă se detectează anticorpii produși de sistemul imunitar după infecție. Anticorpii IgM apar într-o cantitate detectabilă la câteva zile după infecție, și anticorpii IgG pot fi detectați la 2-3 săptămâni de la începutul infecției. Această detecție serologică va fi importantă în faza următoare a pandemiei, mai ales la determinarea numărului de cazuri asimptomatici sau cu simptome ușoare ale bolii.

De reținut: un rezultat negativ (indiferent de metoda utilizată) nu exclude infecția cu acest virus, dar un rezultat pozitiv contribuie în mod direct la eforturile noastre comune de încetinire a răspândirii bolii prin acțiunile care sunt obligatorii pentru pacienții depistați.

Ținând cont de capacitatea noastră limitată, necesitatea testării pacienților interesați va fi determinată de echipa noastră  pe baza chestionarului completat de către pacient (din josul paginii). După analiza acestor informații, putem să recomandăm următoarele variante:

  1. depistarea virusului din exsudat faringian cu realtime PCR (600 lei)
  2. depistarea anticorpilor IgG și IgM din sânge cu chemiluminescență (200 lei)
  3. neefectuarea acestor analize până la apariția unor simptome sugestive de boală.

În cazul în care considerăm necesar varianta 1, prelevarea probei se va face la domiciliul pacientului (tarif 200 lei pentru deplasarea echipei medicale în județul Covasna), sau cu deplasarea pacientului la clinică – aici recoltarea se va face fără ca pacientul să intre în contact cu personalul medical sau alți pacienți, într-o încăpere separată, sau direct în autoturismul cu care a sosit pacientul, după caz. Important: dacă pe baza informațiilor din chestionarul completat considerăm foarte probabilă infecția cu COVID-19, vom informa autoritățile sanitare înainte de prelevarea probelor.

Protocolul de eliberare rezultat

Rezultatele pentru ambele metode de diagnostic vor fi gata în maxim 24 de ore de la recoltare. Timpul minim pentru procesarea unei probe este de 4 ore. În cazul unui rezultat negativ, pacientul va fi sunat și rezultatul va fi trimis prin email. În cazul unui rezultat pozitiv, proba pacientului va fi automat trimisă către Direcția de Sănătate Publică pentru confirmare, și pacientul va fi anunțat telefonic. În acest caz, datele pacientului vor fi trimise automat către autoritățile competente pentru luarea măsurilor ce se impun.

Protocol de prioritizare cereri

În cazul în care cererile pentru aceste analize depășesc capacitatea noastră și stocurile de teste, vom prioritiza cererile cele mai sugestive pentru infecție COVID-19. Probele furnizate de autoritățile competente (DSP, spitale) vor avea prioritatea maximă, astfel există posibilitatea să refuzăm o testare deja programată.

Contribuția pacientului la dezvoltarea unei metode noi de diagnostic

În afara solicitărilor de la autoritățile competente, vom efectua teste realtime PCR numai pe pacienți care sunt de acord să se prezinte la recoltare de sânge după două-trei săptămâni de la vindecare, în cazul unui rezultat pozitiv din exsudat faringian. Acest efort va ajuta imens echipa de cercetare în dezvoltarea unei metode de diagnostic serologic accesibil pentru populația generală. Pentru acești pacienți, vom evalua situația serologică post-vindecare gratuit cu teste comerciale, comparativ cu metoda de testare dezvoltată de echipa noastră.

Chestionar

Dacă considerați că vă este util efectuarea acestui test și doriți o programare, vă rugăm să completați chestionarul de mai jos.

 


Da, în ultimele 14 zileDa, de mai mult de 14 zileNu
DaNuNu știu

DaNuNu știu

Febră DaNu Dificultate de a înghiți DaNu Dificultate de a respira DaNu Dureri musculare DaNu Tusă intensă DaNu