Detectarea virusurilor hepatitei B și C din sânge

Hepatita B și C sunt boli infecțioase cauzate de viruși (virusul hepatitic B și virusul hepatitic C). O parte semnificativă din bolnavii infectați cu acești viruși devin purtători cronici, iar infecția poate distruge ireversibil celulele ficatului (cauzând ciroză hepatică și în cele mai grave cazuri cancer hepatic).

Momentan numai vaccinarea împotriva hepatitei B este cea mai sigură cale de a împiedica boala. Dacă se produce o infecție, un tratament complex trebuie urmat, și nivelul virusurilor activi în sânge trebuie evaluat periodic, pentru verificarea eficienței tratamentului.

Deoarece virusul hepatitic C se modifică cu fiecare replicație, încă nu s-a reușit producerea unui vaccin viabil, dar există încercări care par promițătoare (http://www.bbc.co.uk/news/health-16415225 ). Cel mai sigur mod de a împiedica boala să devină cronic este diagnostizarea bolii cât mai repede după infecție, și începerea tratamentului.

Centrele medicale Pro oferă pacienților cea mai modernă metodă de depistare a acestor viruși din sânge, utilizând reacția de polimerizare în lanț în timp real (real-time polymerase chain reaction, rt-PCR). Cu această metodă, chiar o concentrație foarte mică de viruși se poate depista din sânge, după câteva zile de infecție, înainte ca organismul să producă anticorpi. Totodată, la o infecție diagnostizată, numărul virusurilor din sânge trebuie controlat periodic, evaluând astfel răspunsul organismului la tratament. Tratamentul este reușit dacă virusurile nu se mai pot detecta prin metoda rt-PCR. Chiar așa, infecția se poate reînnoi, deci absența virusurilor trebuie verificat periodic (anual). Costul determinării virusurilor hepatitei B și C este de 480 RON pentru fiecare virus separat.

 

 Deoarece sângele recoltat necesită tratament special, recoltarea se face numai la clinicile noastre, și nu putem să acceptăm probă adusă. 

Login