Informații importante

Ce este medicina muncii?

Ar trebui sa ne gândim cât timp din viața noastra îl petrecem la locul de munca și vom vedea in ce masura sanatatea noastra depinde de mediul de lucru.

Exista o definiție pentru acesta: medicina ocupa?ionala.

 

Obligațiile angajatorului:

Angajatorul trebuie sa se afle în posesia unei evaluari a riscului sanatatii lucratorilor.

• Evaluarea riscului asupra sanatatii se actualizeaza daca s-au produs schimbari semnificative din cauza carora evaluarea ar fi depasita sau atunci când rezultatele supravegherii sanatatii o impun.

• Angajatorii din orice domeniu de activitate, atât din sectorul public cât si din sectorul privat, sunt obligati sã respecte reglementãrile în vigoare privind supravegherea sanatatii lucratorilor.

• Angajatorii sunt obligati sã asigure fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale necesare pentru supravegherea sanatatii lucratorilor, acestia nefiind implicati în nici un fel în costurile aferente supravegherii medicale specifice riscurilor profesionale, în costurile îmbolnãvirilor profesionale, ale accidentelor de muncã si ale reabilitãrii profesionale dupã boalã profesionalã sau accident de muncã.

• Una din atributiile medicului de Medicina Muncii este sa identifice factorii de risc din cadrul fiecarui loc de munca, sa evalueze particularitatile acestuia, si sa informeze asupra modalitatilor de control ale acestor factori de risc. De asemenea medicul de Medicina Muncii trebuie sa recunoasca, trateze si controleze bolile profesionale ce pot aparea. Rolul medicului este sa evalueze capacitatea fiecarui individ de a efectua o anumita activitate in functie de starea de sanatate a individului.Toate aceste atributii ale medicului de Medicina Muncii pot fi indeplinite daca practicianul nu are numai cunostinte medicale ci si tehnice, astfel incat sa inteleaga procesul tehnologic.

• Centrele medicale Pro dispun de un departament specializat in prestari de servicii medicale de Medicina Munci cu experienta in domeniu; activitatea societatii s-a concretizat in contracte de colaborare pe termen lung cu companii renumite.

• Astfel avand o experienta bogata, Centrele medicale Pro va pot ajuta sa va achitati de obligatiile impuse de lege. In cadrul departamentului de Medicina Muncii din cadrul centrelor de diagnostic Pro, isi desfasoara activitatea medici specializati in probleme de medicina muncii, avizati de Ministerul Sanatatii, precum si medici primari si specialisti de Medicina Muncii.

Examinari obligatorii:

• Controale initiale - inaintea angajarii, dupa schimbarea locului de munca, in cazul aparitiei unor factori de risc suplimentari

Controale periodice

o Controlul medical periodic

o Ce este controlul medical periodic?

o Consultatia medicala complexa pe care fiecare angajat trebuie sa-o faca anual (sau mai frecvent, daca riscurile de îmbolnavire la locul de munca sunt mai mari) atunci când este sanatos.

o Este efectuata în mod obligatoriu de catre medicul de medicina muncii.

o Este prevazuta ca obligatorie de legislatia României

o Controlul nu se face la întâmplare, ci este complex, corelat cu conditiile de munca, este specific acestora, fiind alcatuit dintr-un pachet de servicii medicale care difera de la un loc de munca la altul în functie de riscurile de îmbolnavire: praf, substante toxice, zgomot, caldura, radiatii periculoase, stres, efort fizic, etc.

o Toti angajatii, indiferent unde lucreaza trebuie sa faca cel putin anual un control medical periodic. Care este importanta acestuia?

o Previne boala profesionala, accidentul de munca, dar si disconfortul în timpul muncii;

o Dosarul medical este un act juridic în care este descrisa pe larg starea sanatatii

o Daca esti patron, esti obligat sa ai grija de sanatatea angajatilor tai, tinând seama de urmatoarele principii generale de prevenire:

o Evitarea riscurilor

o Evaluarea riscurilor ce nu pot fi evitate;

o Combaterea riscurilor la sursa

Cuantificarea serviciilor de Medicina Muncii oferite de Pro-Vitam si Promedical Center se face sub forma de ABONAMENT, pentru firme cu peste 20 de angajati, pentru care in costul abonamentului este inclusa toata gama serviciilor medicale de medicina muncii, inclusiv a celor complementare (mentionate anterior), sau sub forma de contract cu pret variabil (in acest caz firma plateste fiecare examinare necesara pentru consultatiile legate de medicina muncii). In general, pentru firme cu peste 20 angajati, serviciile sub forma de abonament sunt mai avantajoase din punct de vedere financial pentru firma.

IMPORTANT! Pentru a face o oferta ferma, avem nevoie de obiectul de activitate al firmei dumneavoastra. Este necesara precizarea conditiilor de lucru, a factorilor de risc (zgomot, pulberi, suprasolicitare termica, lucru la inaltime, conducatori auto, etc.), precum si denumirea substantelor chimice utilizate in procesul tehnologic. Sunt necesare toate aceste informatii pentru a putea realiza o evaluare corecta a examinarilor medicale ce trebuiesc efectuate in conformitate cu NGPM.

 

 

Login