Betegségek korai diagnosztizálása

Tudjuk, hogy a betegségek eredményes kezelésében a legfontosabb tényezők közé sorohlató a korai diagnózis.  Ennek érdekében, ultramodern diagnosztikai felszerelésekkel dolgozunk, és számos szűrési lehetőségeket biztositunk pácienseink részére.

 Szűrővizsgálatok célja a tünetet még nem okozó betegség felfedezése. Az ilyen korai stádiumban kiszűrt betegséget igen nagy hatásfokkal lehet gyógyítani, ami sok esetben a beteg életét menti meg. Ezért nagyon fontos, hogy az egészséges ember is időről időre az ajánlott vizsgálatokon részt vegyen.

Tüdőrák szűrés: Férfiaknál az első-, nőknél a második helyen álló daganat típus. Kezdeti stádiumban tünet mentes, panaszokat csak a késői stádiumokban okoz, amikor a gyógyulás esélye kisebb. Emiatt évente javasolt mellkas röntgen minden 40 év feletti dohányzó hölgyeknek és uraknak egyaránt.

Vastagbélrák szűrés: A második leggyakoribb daganat típus, halálozási aránya magas, mivel sokáig tünetmentes marad. 50 éven felüli hölgyeknek és uraknak évente ajánlott a széklet humán vér kimutatása szűrés gyanánt.

Mellrák szűrés: A mellrák a harmadik leggyakoribb daganat típus a nőknél. 40 éves kor felett évente-, fiatalabb korban 2-3 évente ajánlott a szűrés. Klinikánkon elérhető a sonoelasztográfiás vizsgálat, ami megbízhatóan, sugárzás nélkül a milliméteres elváltozásokat is kimutatja.

Méhnyakrák szűrés: A méhnyakrák leggyakrabban 30 és 60 éves kor között fordul elő, amely a leggyakrabban halálos szövődményekkel jár. Mindez azért tragikus, mert a méhnyakrák elburjánzása megelőzhető, a betegség idejében felismerve meggyógyítható. A szakmai ajánások alapján évente javasolt a citológiai vizsgálat a nemi élet megkezdésének időpontjától.

Prosztatarák szűrés: A férfiaknál gyakoriságát tekintve a harmadik helyen álló daganatos megbetegedés. 50 év feletti uraknál évente ajánlott az ultrahangos vizsgálat, valamint a prosztata specifikus antigén (PSA) laboratóriumi vizsgálata.

Bőr rák: Az egyik legagresszívabb daganat típus. Az anyajegeket javasolt legalább évente ellenőriztetni bőrgyógyásszal, indokolt esetben gyakrabban is akár. A rendszeres anyajegy vizsgálat életmentő lehet, mivel fiatal nők körében a bőrrák az egyik eslő a halálozási okok között.

Koleszterin szint meghatározás: A szívet és érrendszert érintő betegségek vezető halálokok minden országban. Az érelmeszesedés valamint a magas vérnyomás gyakori okozója a magas koleszterin szint, ezért ajánlott 20 év fölött 5 évente elvégezni a labor vizsgálatot, 50 éves kor fölött pedig 2 évente.

Csontsűrűség mérés: A csontritkulás második helyen áll a világon, a szív- és érrendszeri betegségek után, mint fő egészségügyi probléma.  Csontsűrűség méréssel végzett szűréssel már akkor fel lehet fedezni a közelgő bajt, amikor az komoly panaszokat még nem okoz, így az idejében megkezdett kezelés a súlyos panaszok kialakulásának megelőzését szolgálja. Ennek érdekében az 50 év feletti rizikó faktorral redelkezők emberek esetében (magas, vékony testalkat, vese-, bél betegség, csontritkulást okozó gyógyszerek szedése) ajánlott a csontsűrűség mérés és laboratóriumi vizsgálatok, valamint minden 65 feletti hölgynél ajánlott a szűrés elvégzése.

tumoare in vezica urinara

 

 

 

 

 

 

* A képen: húgyhólyag tumor, detektáltuk 4D ultrahanggal (SonoScape SSI-8000)

Login